CANTARET DE GUINEEA Un african de religie musulmana adoptat de Romania... A venit tocmai din Guineea sa se faca ziarist, dar s-a dovedit ca e talentat si pentru muzica. Nu si-a mai vazut familia de sapte ani. CARMEN PLESA
Pentru piesele de pe albumul "En garde!", Kamara a muncit trei luni in studio In Guineea, Ghedi locuia cu familia intr-o ditamai vila. 60 de insi - de la bunici, pana la stranepotii care se smiorcaiau toata ziua prin curte. Bunicul, seful clanului, avea trei neveste. Acum are patru. La aproape 80 de ani si-a luat o tinerica de 19 si au facut si doi copii.
RADACINI. "Era mereu nebunie la noi in casa. Nu trecea o luna sa nu aveam doua-trei evenimente. Se nastea unul, murea altul, unul se insura..." Abia la masa, dimineata, cand painea si untul dispareau cu o viteza nebuna, ii puteai numara pe toti. De la cel mai mic la cel mai mare aveau cate o ocupatie. Pustii faceau mai ales comert, dupa cum ii ducea capul. Preparau bomboane din lapte condensat - aveau propria reteta, pateuri cu peste, banane coapte. "Acum au ramas putini in curte, din ce-mi povesteste mama in scrisori. Dupa ce bunicul a plecat in Statele Unite, s-a cam imprastiat familia. Am rude in Spania, in Germania, in Franta", spune Ghedi.
In liceu, Ghedi a scris o nuvela in care vorbea despre poligamie si despre copiii in exces din familiile musulmane, care a luat un premiu special si care se studiaza acum in Guineea, in scoli.
Familia a dus-o bine pana in 1984, cand in Guineea a avut loc o lovitura de stat. Prilej cu care bunicul lui Ghedi, seful familiei si ministru in Guvern, a fost aruncat pentru patru ani in inchisoare. "Eram constient ca n-o sa am vreodata vreo sansa in tara aia, pentru ca ai mei nu erau deloc bine vazuti", ofteaza Ghedi. Familia Camara locuieste in Conakry, capitala tarii, dar radacinile ei sunt in Sanghiana, un sat aflat la a