Modelul occidental se pare ca a fost preluat "cu succes" si de romani, caci divortul incepe sa fie un fenomen tot mai ingrijorator in societatea romaneasca. Majoritatea despartirilor se petrec in familii tinere, abia inchegate, la chiar cateva luni de la casatorie. Pe de alta parte, tot mai multe familii din Moldova si Muntenia s-au destramat in acest an din cauza saraciei.
"Divorturile pleaca, in general, de la o structura psihica labila, accentuata de lipsa banilor", este de parere dr. Augustin Cambosie, medic psihoterapeut. Daca inainte de Revolutie, a divorta era considerata o pata neagra la dosar, care iti putea bloca ascensiunea socio-politica, imediat dupa 1989 separarile au fost "liberalizate", iar cele subterane, oficializate.
Perioada anilor ’90-’97 a reprezentat un "boom" in acest domeniu. In prezent, tendinta continua sa fie ascendenta.
Daca, in 2002, au fost solutionate, potrivit datelor Ministerului de Justitie, 57.167 cauze de divort, in acest an, doar in primele noua luni s-au separat definitiv nu mai putin de 40.890 de cupluri.
Acest lucru inseamna o crestere cu peste 12% a numarului divorturilor in ultimii doi ani. Mentalitatea romanului nu mai este cea de acum 15 ani.
Potrivit doctorului Cambosie, "in randul oamenilor cu foarte multi bani se inregistreaza cele mai multe cazuri de divort. Schimbarea face parte din imagine. In clasa de mijloc, in schimb, nu se intampla acest lucru".
"Dr. Augustin Cambosie: «Divorturile pleaca, in general, de la o structura psihica labila, accentuata de lipsa banilor»."
Relatiile nu mai dureaza zeci de ani
Un fenomen social ia amploare pe zi ce trece: tinerii au inceput sa nu se mai casatoreasca, iar relatiile nu mai dureaza zeci de ani.
Daca, in era comunista, legalizarea unei relatii aducea anumite avantaje