Micii intreprinzatori au la dispozitie un ghid de comportament etic in afaceri, care pune totodata bazele unui mediu economic sanatos. IOHANNA ONACA PURDEA
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a lansat "Codul etic al intreprinzatorului", lucrare care cuprinde o serie de principii si linii de conduita in afaceri, care ar trebui urmate de patroni si intreprinzatori in activitatea pe care o desfasoara.
CUPRINS. Codul descrie aptitudinile si responsabilitatile pe care le au oamenii de afaceri, relatiile in care acestia sunt implicati in activitatea cotidiana, precum si consecintele generate de nerespectarea prevederilor etice.
GHID. "Am creat reguli si principii dupa care sa ne ghidam si am incercat sa cuprindem in acest cod toate partile care il afecteaza pe omul de afaceri", a declarat Danut Muresan, unul dintre autorii codului. Lucrarea trateaza probleme precum etica in relatiile intreprinzatorilor cu furnizorii, cu competitia, cu angajatii si cu autoritatile statului, dar si aspecte privind relatiile cu partenerii de afaceri sau cu organizatiile nonguvernamentale. "Codul etic este un pas spre normalitate in mediul de afaceri", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. El a mai spus ca intreprinzatorii care nu respecta principiile etice in afaceri nu vor fi primiti in organizatie, dar in viitor este probabil sa fie implementat treptat si un sistem de penalitati.
IMPOZITE Hong Kong este un adevarat paradis fiscal pentru firme si intreprinzatori. "In Hong Kong exista doar trei impozite: impozitul pe profit, care este de 17,5%, impozitul global pe forta de munca, de 16%, si impozitul pe proprietate, cu o medie de 4%-5%", a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Acest sistem fiscal se reflecta in atragerea masiva de investitii straine, Hong Kong fiind a cincea