Valoarea totală a furturilor de energie electrică depistate in primele nouă luni ale anului in curs se ridică la 86 de miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de societatea de distribuţie Electrica. In intervalul de timp amintit mai sus, angajaţii societăţii au făcut peste 600.
000 de controale la consumatorii de energie electrică la nivel naţional, in urma cărora au depistat aproape 9.300 de cazuri de furturi de energie electrică. Cea mai mare parte dintre furturi (circa 95%) din total s-au inregistrat la consumatorii casnici, doar 470 de cazuri de furt de energie fiind inregistrate in contul agenţilor economici.
La nivelul ţării cele mai multe furturi de energie au fost descoperite in zona sucursalei Electrica Oltenia (care deserveşte judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vilcea), urmată de Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Prahova şi Dimboviţa).
Pedepsele mari nu sint un obstacol
Extrapolind la nivelul intregului an furturile de pe nouă luni, rezultă că romanii sustrag, intr-un an, energie electrică de circa 107 miliarde de lei. Furturile de energie au devenit o constantă in Romania şi amploarea acestora creşte de la an la an, in proporţii ingrijorătoare.
Spre exemplu, in anul 2002, cantitatea totală de energie sustrasă descoperită in urma controalelor a crescut cu 44% faţă de 2001. Chiar dacă Electrica se chinuie să stopeze din furturi, situaţia se va schimba după ce noii proprietari ai distribuţiilor de electricitate vor intra in posesia a ceea ce au cumpărat, la inceputul anului viitor.
In fundamentarea tarifelor la energie, nu se vor mai recunoaşte in costuri şi furturile de electricitate. Prin urmare, dacă Societatea Enel şi cine va mai cumpăra distribuţii vor dori să-şi maximizeze profitul vor fi obligaţi să stopeze sustragerile de energie.
Valoarea tota