La finele saptamanii trecute, Romania a inchis capitolul de negociere cu Uniunea Europeana (UE) privind mediul, prin care s-a angajat ca in urmatorii 20 de ani sa se cheltuiasca aproximativ 30 de miliarde de euro pentru investitii in reducerea poluarii si alinierea la standardele europene de mediu.
Desi par imense, aceste cheltuieli se vor regasi in cresterea calitatii conditiilor de viata in Romania si vor fi asigurate atat din fonduri bugetare, cat si din fonduri europene alocate Romaniei in acest scop.
Daca toti acesti bani vor fi utilizati asa cum este prevazut in capitolul de negociere, in urmatorii ani este de asteptat ca in Romania apa raurilor sa fie mai curata, poluarea industriala sa se reduca, gestionarea deseurilor sa fie mai buna, ca si calitatea apei de la robinet.
De exemplu, potrivit angajamentelor asumate, intre 2012 si 2017 vor fi deschise 129 de depozite de deseuri la standarde europene. In privinta apei, pana in 2018, Romania s-a angajat sa modernizeze statiile de epurare din peste 2.500 de localitati. Investitiile in cresterea calitatii apei potabile trebuie realizate mult mai devreme, termenul-limita fiind 2015.
Finalizarea negocierilor cu UE in privinta mediului obliga si companiile mari poluatori sa faca investitii importante pentru reducerea cantitatii de substante toxice eliberate in atmosfera.
Pentru controlul si prevenirea poluarii, peste 195 de instalatii industriale trebuie aliniate la standardele europene de poluare in termene de 2-9 ani de la momentul integrarii Romaniei in UE, in timp ce marii poluatori dispun de 3 pana la 8 ani de la momentul aderarii pentru a-si reduce emisiile poluante din atmosfera.
La finele saptamanii trecute, Romania a inchis capitolul de negociere cu Uniunea Europeana (UE) privind mediul, prin care s-a angajat ca in urmatorii 20 de ani sa se chel