In ciuda frigului si-a ploilor, a vremii inchise si a cerului cenusiu, au inceput de pe acum, cu infrigurare, pregatirile pentru mult asteptatul Craciun. Copiii trimit scrisori cu ce-ar dori sa primeasca, invata pe de rost noi poezii, numai bune sa fie spuse Mosului care, in sania lui trasa de reni, va veni, ca-n fiecare an, cu tolba vesnic plina de daruri.
Tot in asteptarea lui, magazinele s-au umplut de minunatii: jucarii de tot felul, beteala sclipitoare, artificii, stelute si globuri colorate, prajituri, ciocolata, bomboane si multe, multe altele.
Si tot ca-n fiecare an, in aceste zile "fierbinti" ne-aducem aminte, mai mult ca oricand, de lumea cea fermecata a copilariei noastre, cu nelipsitele ei carti de povesti, de Zanele din Valea Cerbului, de Pacala, de Familia Roademult si alte intamplari si de cate si mai cate asemenea minuni, care ne purtau pe aripile nevazute ale gandului pana hat, departe, pe taramul lui Fat-Frumos, al Ilenei Cosanzene, al Zmeilor si al Zanelor.
In amintirea acestei lumi de neuitat si pentru a-i mai da o mana de ajutor lui Mos Craciun, editura bucuresteana "Panoptic" a publicat recent reeditarea unei frumoase carti de legende istorice romanesti, Povestea neamului nostru (volumul I), legende culese de scriitorul Florian Cristescu.
Aparuta pentru prima oara acum aproape un secol, odata cu nasterea Romaniei Mari, ea a stat de invatatura mai multor generatii de copii. Bunicii si parintii nostri au invatat din paginile acestei carti ce inseamna sa-si iubeasca tara, sa-si jertfeasca viata pentru apararea ei, au aflat cine le-au fost stramosii si cu ce fapte de vitejie au ramas acestia in istorie.
Spusa de-a lungul a sase seri, povestea incepe, asadar, cu legenda nasterii lui Romulus si Remus, cum au fost ei hraniti de o lupoaica si cum au devenit intemeietorii cetatii Roma, cum imparatul Traian al romanilor s-a