Mandria gospodinelor de altadata consta in asternerea unei mese perfecte, pe care se aliniau impecabil farfurii, tacamuri si pahare stralucitoare. Iata cateva din metodele lor de intretinere a veselei.
Cutitele
Inainte de a fi inventat otelul inoxidabil, lama cutitelor ruginea foarte usor, mai ales cand intra in contact cu alimente acide, precum lamaia si otetul. Din cauza asta nu se foloseau niciodata cand se servea salata, obicei de bon-ton pastrat pana azi. Pentru a curati lamele cutitelor de rugina, ele se infig in pamant. Alt procedeu: frecati lama cutitelor cu un cartof taiat in doua si impregnat cu bicarbonat de sodiu. Lasati sa se usuce, apoi frecati cu o carpa moale. Daca ati taiat peste, ceapa sau usturoi, mirosul dispare imediat daca stergeti lama cutitelor cu cenusa calda.
Sticlaria fina
Pentru a evita ciobirea sau spargerea unui pahar de cristal, dar si a farfuriilor de portelan sau faianta, strabunicele noastre puneau o carpa pe fundul ligheanului pentru vase. Sticlele fine, pentru lichior sau bauturi preparate in casa (afinata, visinata etc.) se curata perfect cu bucatele mici de ziar. Dupa ce le rupeti, introduceti-le in sticla, umpleti-o cu apa calda si scuturati-o in toate partile. Clatiti cu apa fierbinte. Daca sticla e foarte murdara, introduceti in ea apa amestecata cu nisip. Scuturati-o bine, apoi clatiti. Daca o sticla a continut ulei sau alta substanta grasa, umpleti-o cu zat de cafea cald, diluat in apa. El curata si scoate mirosul. E un mijloc bun de curatat si flacoanele de parfum. Mandria gospodinelor de altadata consta in asternerea unei mese perfecte, pe care se aliniau impecabil farfurii, tacamuri si pahare stralucitoare. Iata cateva din metodele lor de intretinere a veselei.
Cutitele
Inainte de a fi inventat otelul inoxidabil, lama cutitelor ruginea foarte usor, mai ales