Un important studiu realizat in SUA deschide discutia despre suplimentele nutritive. Potrivit studiului, aceste produse nu ar proteja organismul, ci dimpotriva, in unele cazuri ar fi chiar periculoase. Totusi nu trebuie sa ne pripim in concluzii categorice. MAGDA MARINCOVICI
Antioxidantii au reputatia ca ar fi o arma eficienta impotriva multor boli, in special a cancerelor. In numarul din octombrie al revistei stiintifice Lancet se sustine ca suplimentele cu antioxidanti nu ar fi tocmai capabile sa ne fereasca de cancere, dar chiar ar creste riscurile mortii premature.
ASOCIERI. In fata unei asemenea sanctionari a suplimentelor nutritive, cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga au adunat sute de studii privind efectul antioxidant al acestor produse asupra cancerului digestiv. Ei au selectat din noianul de studii 14 realizate dupa toate regulile stiintifice, grupand un lot de 170.000 de persoane. Produsele studiate sunt antioxidantii clasici: betacaroten, vitaminele A, C, E si seleniu. Dintre acestea, se pare ca doar seleniul isi pastreaza rolul de luptator contra cancerului. Rezultatele arata ca asocierile betacaroten/vitamina A si betacaroten/vitamina E par sa fie periculoase.
PRECIZARI. "Studiul a fost realizat cu antioxidanti folositi in doze asemanatoare medicamentelor de catre persoane fragilizate de boli severe", avertizeaza Brigitte Lelievre din cadrul Sindicatului Dietei si Complimentelor Alimentare. In Franta, regimul acestor produse este unul dintre cele mai stricte. Ele trebuie sa se pastreze intre limitele existente in mod obisnuit in alimentatie. De altfel, si autorii studiului au recunoscut ca lucrarea lor a fost efectuata utilizand doze administrate punctual si ca nu pot fi extrapolate la oferta din comert.
CONSULTAREA MEDICULUI. Se pune intrebarea daca suplimentele ne protejeaza sau nu sanatatea. Prof. dr.