Proaspat incheiat, Capitolul de Mediu - ce face parte integranta din procesul integrarii europene - va avea o "nota de plata" estimata de Banca Mondiala la aproximativ 30 miliarde de euro, din care 10 miliarde de euro vor fi credite acordate de UE.
Aceasta suma va fi cheltuita in termen de 12 ani, insa, potrivit afirmatiilor liderului BNS, Minel Jurca, constituie "jumatate din valoarea actuala a PIB-ului Romaniei".
De subliniat ca partea cea mai mare a acestei sume va fi suportata de companiile romanesti, prin contributia la Fondul de mediu.
Cristian Parvan, secretar general ale Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a declarat, ieri, referitor la alocarea bugetului pentru Mediu ca, "din pacate, Guvernul a prevazut ca despagubirile pentru persoanele care au depus banii pentru Dacii inainte de ’89 sa fie suportate din Fondul de Mediu".
Povara financiara a IMM-urilor
Cele 30 miliarde de euro necesari racordarii Romaniei la standardele de mediu impuse de integrarea in UE vizeaza cinci capitole referitoare la calitatea apei, a aerului, managementului deseurilor, poluarii industriale, precum si altor forme de protectie a mediului.
Totodata, defalcata pe diverse bugete, 20% din suma respectiva va fi suportata financiar de bugetele locale, 35,7% de agentii economici autohtoni, 15,7% de alte surse financiare, iar aproximativ 30%, ceea ce ar insemna 10 miliarde euro, din fondurile comunitare constituite din credite rambursabile acordate, in baza unor proiecte eligibile, de Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie
si Dezvoltare.
"In prezent, problemele de mediu nu sunt corelate cu dezvoltarea economica", a sustinut Constantin Dumitru, presedintele COMPIROM, care a afirmat ca, " in conditiile in care multe dintre normativele si reglementarile europene nu sunt elaborate sau