Peste 16 milioane de romani au devenit, prin Programul de privatizare in masa, actionari minoritari la anumite societati. Drepturile lor sint incalcate sistematic de actionarii majoritari, prin fel de fel de tertipuri.
Asociatia Actionarilor din Romania a facut publice metodele pe care actionarul majoritar le foloseste pentru a reduce impactul actionarilor minoritari asupra societatii in cauza.
Dintre aceste metode semnalam: majorari ale capitalului social cu aport in natura sau in bani fara efectuarea in prealabil a reevaluarii patrimoniului; achizitii de active fixe sau financiare; gajarea sau ipotecarea de active in favoarea actionarului majoritar sau in favoarea unui tert si garantarea unor credite angajate de actionarul majoritar; transferul profitului in afara societatii sau
decapitalizarea acesteia, prin contracte preferentiale; fuziuni si divizari cu nerespectarea dreptului actionarului minoritar; vinzari de active, inchirieri, concesionari; plata preferentiala a dividendelor catre actionarul majoritar.
Majorarea capitalului
Exista numeroase exemple in care actionarul majoritar a hotarit, in detrimentul actionarilor minoritari, modificari ale capitalului social cu aport in natura fara efectuarea in prealabil a reevaluarii patrimoniului societatii.
Mai mult, in cele mai multe cazuri aceasta majorare s-a facut cu active care nu sint necesare desfasurarii activitatii societatilor in cauza si avind ca efect diminuarea numarului de actiuni detinute de actionarii minoritari. Unul dintre aceste cazuri este al societatii Muntenia SA Bucuresti, firma producatoare de ulei alimentar.
Actionarul majoritar, Prefabricate Vest, a aprobat o majorare de capital social cu aport in natura, reprezentat de un sistem informatic integrat, evaluat la 46,8 miliarde de lei, in conditiile in care, la momentul m