La Sectia de votare nr. 1461, amenajata la Accademia di Romania din Roma, pina la ora 19.00 au reusit sa voteze cu putin peste 1.000 de oameni. Si asta pentru ca au tinut neaparat sa-si exercite dreptul, infruntind o coada imensa, “ca la piine, pe vremea lui Ceausescu”, dupa cum aprecia resemnat un elector. Multi au renuntat si au plecat cu pasaportul nestampilat.
La fel au stat lucrurile si la Milano.
In perioada care a precedat ziua de 28 noiembrie, reprezentantii Ambasadei Romaniei de la Roma s-au facut luntre si punte pentru a-i convinge pe romani de importanta exercitarii dreptului de vot, dupa afluenta scazuta de la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Atunci au votat 1.500 de romani, din aproape un milion cit se estimeaza ca sint in Italia.
Patru cabine pentru mii de alegatori
Preotii i-au indemnat pe enoriasi sa se prezinte la votul de duminica. Asociatiile au umplut pietele cu fluturasi cu continut imperativ - “Mergeti la vot!” -, iar presa de limba romana din Italia n-a facut economie de spatiu pentru a-i convinge pe compatriotii nostri sa se prezinte la urne. Si oamenii au venit. Cu miile.
Insa nu existau decit patru stampile de vot, motiv pentru care s-au facut cozi ca la chesturile unde imigrantii din Italia isi petrec zile si nopti pentru obtinerea permiselor de sedere. In spatele a patru cabine de vot, coada de mii de persoane se intindea pina dincolo de portile Institutului roman de cultura, fondat de Vasile Parvan in 1922.
Un student la teologie, care a dorit sa ramina anonim, a vrut sa depuna “undeva” o plingere, pentru faptul ca, practic, n-a putut vota: “Eu am un program. Am venit la 15.50, dar in jumatate de ora au intrat 20 de persoane. Am vazut in fata sectiei de votare oameni care au plecat fiindca nu aveau timp sa stea la coada. As vrea sa depun o plingere, dar n-am unde”. @N