ISTORIA COMUNISMULUI In vremea cand se infiinta Partidul Comunist din Romania, unul dintre oamenii cei mai puternici ai lumii si totodata un model incontestabil pentru prototipul revolutionarului de profesie - la care urmau sa aspire cominternistii din lumea intreaga - era Felix Dzerjinski. LAVINIA BETEA
CONTINUARE CEKA - "paznicul neadormit al revolutiei" Cavalerul revolutiei In decembrie 1917 fusese creata CEKA, politia secreta a noului regim sovietic. Cunoscuta ulterior prin abrevierile GPU (1922-1934), NKVD (1934-1946), MGB (1946-1954), KGB (1954-1989), rolul ei programatic a fost mentinut in incadrarea larga de "organ de lupta contra revolutionarilor, speculantilor si sabotajului".
Primul ei conducator, Felix Dzerjinski, supranumit "Felix de Fier", poate fi considerat un simbol al regimului comunist. Hagiografia sa - "Cavalerul revolutiei" - s-a vandut intr-un numar de 40 de milioane de exemplare, "primul cekist" fiind prezentat in ea, in principal, in ipostaza de "prieten al copiilor".
Ca multi revolutionari de profesie, Dzerjinski s-a nascut intr-o familie respectabila, unde a primit o buna educatie crestineasca. In adolescenta a trait el insusi exaltari religioase, transferate curand spre politica. Pana la victoria revolutiei bolsevice, timp de 20 de ani, viata sa a fost plina de actiuni si domicilii clandestine, arestari si deportari. In timpul revolutiei din 1917 s-a afirmat ca specialist indiscutabil al chestiunilor de securitate, fiind comandant al garzilor de la Smolnii si responsabil cu controlul asupra postei si telegrafului.
"Viata insasi dicteaza CEKA, vointa sa", afirma Dzerjinski la infiintarea temutei institutii pe care a creat-o cu sprijinul lui Lenin. Formidabila masina represiva, situata deasupra legilor si deseori deasupra partidului, ce dispunea de resedinte proprii, trupe speciale, sistem de lagare si serv