IASI - Fetele care impart fluturasi au intrarea libera la discoteca in loc de salariu
Studentia inseamna pentru unii cursuri, laboratoare, seminarii, iar pentru altii distractie cat incape. Pentru tinerii fara bani, oferta locurilor de munca e trasnita. CRISTINA STOIAN, LUCIAN LAZAR - Iasi
JOB. Studentii descurcareti isi deschid propriile afaceri in camerele de camin In urma cu 10 ani, numarul studentilor care lucrau era infim, astazi situatia sta cu totul altfel. Din ce in ce mai multi studenti doresc sa se angajeze pentru a avea bani de buzunar. La unele facultati din Iasi, cum ar fi Constructiile, numarul celor care lucreaza trece de jumatate. Domeniile sunt dintre cele mai variate, de la vanzari de articole de imbracaminte in campusurile studentesti pana la functia de barman, ospatar sau animatoare in discoteci.
PROCENTE. Ana D., studenta in anul al III-lea la Facultatea de Geografie, lucreaza de cateva luni la un bar din campusul universitar Tudor Vladimirescu pentru a-si ajuta mama. Programul este unul incarcat, insa cand ia salariul uita de oboseala. E destul de greu sa imbin facultatea cu munca, dar n-am incotro. Lucrez in doua ture, o zi de la 9:00 la 16:00, iar cealalta de la 17:00 pana noaptea tarziu. La scoala merg cand apuc, insa imi iau cursurile de la colege. Olga S., studenta in anul al II-lea la Chimie, la Universitatea Al.I. Cuza, are un program de lucru mai lejer. Ea vinde articole de imbracaminte prin caminele din campusurile universitare. Lucrez cand am timp liber si sunt platita in functie de vanzarile pe care le fac. In medie, castig 1.500.000-2.000.000 de lei pe luna, spune fata.
DIN ANUL I. La Facultatea de Constructii, unde se pune accent pe practica, multi studenti se angajeaza inca din primii ani. Bogdan T., student in anul al III-lea, lucreaza opt ore pe zi la o firma de verificari apometre si instalatii.