1: PSD sa faca guvernul cu UDMR, membrii BNS intrati pe listele PRM si, eventual, cu o aripa a liberalilor, iar presedintia sa fie asigurata de Alianta PNL-PD. 2: Basescu - presedinte, Alianta - la guvernare. Alianta PNL-PD ar putea face guvernul cu UDMR, PUR si minoritatile. 3: Nastase - presedinte, PSD - la guvernare. 4: Un guvern PSD-PNL-UDMR este visul lui Adrian Nastase.
Pentru prima data in Romania postdecembrista, diferenta dintre putere si opozitie dupa alegerile generale este atit de mica, de circa 5 procente, iar prezidentiabilii sint foarte apropiati (aproximativ 6 procente). De aceea analistii politici considera pripita hotarirea PSD de a declansa negocierile pentru formarea noului guvern si iau in calcul mai multe combinatii posibile.
Hotaritor va fi votul electoratului UDMR si PRM in turul doi. In plus, victoria ar putea apartine acelui candidat care va reusi sa-si mobilizeze mai bine propriul electorat. Cei mai multi analisti sustin ca, desi Traian Basescu se afla in urma lui Adrian Nastase, totusi ar avea prima sansa.
Daca Vadim Tudor tace si nu da nici un semnal pentru a directiona electoratul PRM spre unul dintre cei doi candidati pentru Cotroceni, atunci Adrian Nastase poate cistiga puncte importante, considera analistul Cristian Preda.
Daca insa Vadim Tudor le propune alegatorilor lui sa-i acorde votul lui Traian Basescu, acesta ar putea sa ia un usor avans, cu riscul de a pierde din votantii traditionali ai Aliantei.
Politologul Stelian Tanase reaminteste ca niciodata electoratul partidelor nu respecta indrumarile date si crede ca UDMR va sta in expectativa asteptind rezultatele turului doi, fiindca vrea sa fie la guvernare, indiferent cine face jocurile. In schimb, “PSD va incerca, in perioada dintre cele doua tururi, sa iasa in public si sa spuna ca are un acord cu UDMR.
Va incerc