Prin reducerea absenteismului din motive medicale, companiile ar putea avea de castigat prin scaderea costurilor platite pe concedii medicale.
Potrivit unui studiu realizat de compania Medicover, in Romania 40% din angajatii unei societati industriale prezinta un nivel de stres crescut, aceasta fiind si principala problema de sanatate cu care se confrunta, iar 10% din acestia au deja o tulburare depresiva legata de stres. Acelasi studiu arata ca o institutie bancara romaneasca cu minimum 200 de salariati pierde intr-un an cel putin 78.
000 de euro din absenteism pe motive medicale, ceea ce reprezinta 392 de euro pentru un singur angajat. De asemenea, o societate din industria energetica cu aproximativ 3.000 de angajati poate pierde anual cel putin 621.000 de euro din absenteism, ceea ce inseamna 207 euro pentru un angajat in decursul unui an.
Raportat la media pe tara, intr-o companie cu 100 de salariati platiti cu salariul mediu lunar de 192 de euro, compania pierde din absenteism cel putin 13.500 de euro. Costurile indirecte sunt intotdeauna mai mari decat cele directe, un calcul al celor mai prudente estimari aratand un raport de 3/2 intre costurile generate de scaderea productivitatii si costurile medicale directe.
Si in Marea Britanie 91 de milioane de zile de lucru sunt pierdute in fiecare an din cauza tulburarilor legate de stres la o populatie activa de peste 25 de milioane de oameni. Costul stresului ocupational se ridica la 10% din PIB in Marea Britanie, insemnand practic peste 7 miliarde de lire sterline.
Prin reducerea absenteismului din motive medicale, companiile ar putea avea de castigat prin scaderea costurilor platite pe concedii medicale.
Potrivit unui studiu realizat de compania Medicover, in Romania 40% din angajatii unei societati industriale prezinta un nivel de stres crescut, acea