93,5 la dintre romani recunosc, sau cunosc cel putin o persoana care a dat spaga, se arata in primul sondaj cu privire la mita, realizat in cadrul campaniei "Nu da spaga" - www.nudaspaga.ro. Aproape doua treimi dintre romani considera ca majoritatea functionarilor sunt corupti si o treime ca au dat spaga cel putin o data in ultimii doi ani.
Sondajul a fost realizat la solicitarea Fundatiei Concept, de catre CURS si Institutul de Sociologie si Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii. Aproape nimeni (0,4%) nu crede ca nu exista corupti. Sondajul este completat si de un "Manual de spaga", in care sunt adunate exemple - multe anonime - adunate pe site-ul www.anchete.
ro in ultimii ani, de cazuri de dare si luare de mita in aproape toate domeniile vietii.
Prezentarea acestor materiale reprezinta ultima etapa a campaniei "Nu da spaga" initiata de Fundatia Concept, Transparency International Romania, Asociatia Editorilor de Presa Online, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, Teatrul pentru Copii si Tineret Targu Mures si Oops Media si finantata de Uniunea Europeana.
Mita, zi de zi
Pentru 52% dintre romani "mita face parte din viata de zi cu zi", iar pentru 17% "mita e ceva obisnuit, dar fenomenul nu este atat de grav pe cat zic oamenii. In proportie de 16%, cei intervievati au apreciat ca "unii dau mita, dar nu este necesar, cu putina rabdare se poate trai si fara a mitui". "Mita este total inutila, nevoia de a da mita poate fi evitata" pentru 8%.
Pentru romani, cele mai corupte institutii si sectoare sunt, in ordine, Vama, Justitia, Parlamentul, Guvernul, sectorul sanatatii si Politia. La polul opus se plaseaza mass-media, bancile, Posta, comunicatiile si Armata.
Principalii factori care detemina coruptia sunt in principal: salariile mici si birocratia excesiva, carora li se adauga legis