Daca arunci un ochi pe meniul unui restaurant cu specific austriac, vei fi uimit sa gasesti acolo bucate din diferite culturi. Daca faci o analiza mai atenta, poti chiar studia istoria acestui stat. VERONICA GUZUN
IMPRUMUT. Snitelul a venit in gastronomia noastra de la austrieci Austria a facut parte din Imperiul Habsburgic, una din marile puteri europene de la inceputul secolului XX. Aceasta conjunctura istorica a favorizat mult schimbul cultural si culinar intre Austria si nenumarate tari din Europa. Lista este foarte lunga si diversa: Turcia, Elvetia, Franta, Spania, Danemarca, Italia, Germania, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovenia, Slovacia. Astfel, snitelul vienez in Italia poate fi intalnit sub denumirea de "cotlet milanez", iar "fiaker goulash" exista si la unguri sub denumirea de gulas unguresc.
SOFISTICAT. Pana la aceste imprumuturi, Austria avea o gastronomie traditionala foarte bogata in carnuri, branzeturi si cartofi. Consumul anual de branza in Austria este de 13,5 kg per persoana. Ca exemplu de mancare traditionala este "brettljausen". Aceasta contine bucati de carne la gratar care este servita cu legume marinate, branza si paine, toate aceste bucate erau aranjate frumos pe un fundisor de lemn. Culinaria austriaca contine multe condimente si ierburi: paprika, chimen, scortisoara, praz, patrunjel. Maghiranul uscat se foloseste in gulas, iar leusteanul, atat proaspat, cat si cel uscat, inlocuieste telina in multe bucate.
DULCIURI. In prezent, bucataria austriaca este cunoscuta in special prin produsele de patiserie. In orasul de bastina al lui Mozart se pregateste "Salzburger Nockerln", un sufleu foarte usor pudrat cu zahar vanilinat. Acest desert este imprumutat din bucataria ceha.
Dupa desert, austriecii obisnuiesc sa mai ia o gustare dulce, niste biscuiti sau fursecuri.
CONSISTENT. O masa tipic austriaca contine in