MISTERE "Gandire profunda", supercomputerul imaginat de romancierul Douglas Adams obtinea o performanta incredibila: reusea sa creeze viata. Ideea a fost preluata ulterior de un savant obisnuit sa lucreze cu cifre abstracte. RADU POPA
Viata virtuala, in spatele monitoarelor de calculator Sir Martin Reese, membru al Societatii Regale din Londra, profesor de astronomie la Univesitatea Cambridge, sustine o ipoteza uimitoare. Universul si tot ceea ce cuprinde acesta nu ar fi decat "o simulare pe computer", oamenii fiind redusi la stadiul de "biti" ai programului rulat.
Existenta iluzorie Reese pretinde ca oamenii pot realiza in prezent computere atat de puternice, incat pot da nastere unui intreg Univers virtual. Posibilitatea ca lucrurile pe care le vedem in jurul nostru sa nu existe in realitate a fost evocata chiar si de filozofii din Grecia antica, fiind reluata, ulterior, de nenumarate ori. In prezent, filmele si cartile apartinand genului "science-fiction" abordeaza pe larg subiectul respectiv. Pe de alta parte, exista si numerosi cercetatori ce sustin contrariul: Universul este mult prea complex si prea consistent pentru a fi doar o simpla simulare. In ciuda opiniilor lor, teoria a fost preluata cu succes de producatorii unor filme SF, precum "Vanilla Sky", cu Tom Cruise sau "Matrix", cu Keanu Reeves.
Intrebarea finala Teoria oamenilor creati de computer a fost reluata de Douglas Adams, decedat in anul 2001, in cartea sa intitulata "Ghidul Galaxiei".
In paginile lucrarii este amintit computerul "Gandire Profunda", ce ar fi creat Pamantul si locuitorii acestuia, ca o metoda de calcul pentru aflarea raspunsului la "intrebarea finala".
Realizatorii unui senzational documentar de televiziune, intitulat sugestiv "Ceea ce nu stim inca", sustin ca, peste cateva zeci de ani, computerele vor inregistra o evolutie spectac