Caderea libera a dolarului din ultima perioada i-a determinat pe romani sa schimbe masiv dolarii pe care ii tineau la saltea. De la 1 octombrie, pana la 1 decembrie, dolarul a pierdut peste 4.000 de unitati in fata leului, cursul scazand de la 33.157 lei la 29.013 lei.
Daca pe piata valutara dealerii lansau cu o zi inainte ipoteza ca deprecierea dolarului ar putea fi explicata prin vanzarile masive de valuta la nivelul caselor de schimb, aceasta tendinta ne-a fost confirmata ieri de reprezentantii acestora.
"In ultima luna, clientii nostri mai degraba si-au vandut valuta pe care o pusesera deoparte, decat sa faca noi cumparari", ne spune vanzatoarea unei case de schimb valutar din Piata Romana, din Bucuresti.
Cu toate ca atat dolarul, cat si euro au pierdut aproape la fel de mult in fata leului, in ultimele doua luni, vanzatorii de la casele de schimb sustin ca romanii s-au inghesuit sa vanda mai mult dolari decat euro.
"Persoanele care ne-au trecut pragul par sa fie mai degraba speriate de scaderea dolarului, decat de cea a monedei europene", precizeaza reprezentantii caselor de schimb.
"S-au vandut foarte multi dolari. Insa nu pot spune ca e vorba de o crestere spectaculoasa. In general, in preajma sarbatorilor, se schimba mult mai multa valuta decat intr-o luna obisnuita", spune un vanzator de la o casa de schimb de pe Magheru.
Cursurile la care casele de schimb cumpara dolari - cu 200 de lei sub cele anuntate de BNR
Cu toate ca, in ultima luna, activitatea caselor de schimb s-a concentrat intr-un singur sens: cel al cumpararii de valuta, profiturile acestora n-au fost puse in pericol.
Explicatia consta in faptul ca majoritatea caselor de schimb isi fixeaza cursuri cu minimum 200 de lei in plus fata de cele stabilite de BNR. Astfel, daca un dolar valoreaza, conform Bancii