In momentul in care piata cimentului din Romania a capatat actuala configuratie, cu trei mari jucatori, Carpatcement, Holcim si Lafarge, in rindul consumatorilor s-a nascut ideea unei intelegeri anticoncurentiale intre acestia.
Trei ministri ai Cabinetului Nastase, al Economiei, al Finantelor si Transporturilor, au prezentat Guvernului o informare potrivit careia cei trei producatori vind consumatorilor autohtoni ciment cu 80 dolari/ tona si il exporta cu 24 dolari/tona.
Pe fir a intrat si Consiliul Concurentei, care a declansat o ancheta ce se afla, potrivit purtatorului de cuvint al institutiei, Simona Barbu, pe ultima suta de metri, iar concluziile vor fi facute publice pina la finele anului.
Tarif mai mic, dar nu prea
Producatorii de ciment au respins acuzatiile. Ei spun ca pretul practicat pe piata interna este cu 5-10% mai mic decit cel din statele central si est-europene. Iar pretul de 80 dolari /tona, cum faceau aluzie cei trei ministri, este de fapt cuprins intre 50 si 55 de dolari. Insa la poarta fabricii.
La consumator ajunge la 80 dolari tona, ne-a spus Dimitrie Liviu Daschevici, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. „In statele din Europa Centrala si de Est, dar si in Germania sau Franta, tona de ciment ajunge la consumator la 55-60 de dolari“, a declarat Daschevici.
Pretul final de vinzare pe piata autohtona a cimentului rezulta in urma adaugarii costurilor de transport si a adaosurilor comerciale ale intermediarilor, la care se adauga TVA de 19%. Reprezentantii Patronatului Societatilor de Constructii ne-au declarat ca achizitioneaza sacul de 50 kg cu 160.000 lei.
La un calcul simplu, tona de ciment depaseste suta de dolari.
Export la pret de dumping
O alta acuzatie adusa producatorilor de ciment este aceea ca expo