Romania intampină mari dificultăţi pentru a incheia ultimele două capitole de negocieri - justiţie şi afaceri interne şi, mai ales, concurenţa.
Comisia Europeană a luat decizia neobişnuită de a nu recomanda statelor membre ale Uniunii să incheie capitolul concurenţă cu Romania, in timp ce unele guverne comunitare au serioase ingrijorări privind statul de drept.
Ce şanse are Romania să incheie totuşi negocierile cu Uniunea Europeană in luna decembrie?
Concurenţa - un capitol greu de incheiat
Concurenţa e unul din domeniile unde Comisia Europeană joacă un rol central, pentru a evita competiţia neloială şi distorsiunile pe piaţa unică.
Iar Comisia e extrem de nemulţumită de Romania.
Intr-atat incat la inceputul acestei săptămani a inaintat statelor membre un document de poziţie prin care nu recomandă incheierea negocierilor la acest capitol cheie.
Principalul motiv nu sunt subvenţiile in siderurgie, dupa cum s-a crezut pană acum, ci incapacitatea Consiliului Concurenţei din Romania de a-şi face datoria.
Consiliul Concurenţei
Fiecare decizie luată de Consiliul Concurenţei privind ajutoarele de stat a fost greşită, mi-a declarat o sursă comunitară, deci nu există un track-record credibil in acest domeniu.
Dacă ar fi fost vorba de una sau două decizii, poate mai mergea, adăuga aceeaşi sursă, dar nici una nu a fost corectă.
E o mare dezamăgire că legislaţia europeană nu e aplicată cum trebuie in Romania intr-un domeniu atat de sensibil, declara altă sursă.
Franţa sau Germania, ţările mari care susţin incheirea rapidă a negocierilor cu Romania, sunt puse acum intr-o dilemă, deoarece critică aspru aşa numitele delocalizari, strămutarea locurilor de muncă din vestul in estul Europei datorită condiţiilor fiscale mai favorabile.
Or u