Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate confortabila, de 64 de voturi pentru, 8 impotriva si 5 abtineri, dar nu asa de mare ca aceea pentru Bulgaria. Totusi, atmosfera in noul Parlament European, ales in iunie, pare mult mai favorabila Romaniei decit era la inceputul anului, cind unii parlamentari, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, doreau chiar suspendarea negocierilor cu Romania, comenteaza BBC. Nicholson si-a schimbat parerea intre timp, dar mai ramin voci critice. Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici ca a prezentat o imagine prea pozitiva si partinitoare a Romaniei. ?Nu face cinste Parlamentului faptul ca, in decurs de sase-sapte luni, ne-am schimbat complet opinia, in timp ce situatia din Romania nu s-a schimbat cu adevarat?, a declarat Lagendijk, citat de BBC. El a cerut ca votul sa fie aminat cu citeva luni, pina cind guvernul roman va face mai multe eforturi sa remedieze situatia.
In cadrul raportului pentru Romania, europarlamentarii au mai subliniat ca o sursa majora de preocupare o reprezinta coruptia si putinele cazuri de coruptie la nivel inalt care au fost judecate. Ei au sustinut continuarea monitorizarii stricte si au atras Romaniei atentia asupra posibilitatii aminarii aderarii cu un an, daca reformele nu progreseaza. Acuzatiile de frauda electorala au fost si ele mentionate in raport.
Tandem cu nabadai
Parlamentul European a respins totodata amendamentul care cerea ca Romania si Bulgaria sa semneze tratate de aderare diferite. Totusi, raportul Parlamentului European pentru Bulgaria contine un amendament care recomanda ca aceasta tara sa incheie un Tratat de aderare separat cu UE. Negociatorul-sef al Romaniei, Vasile Puscas, sustine insa ca acest lucru nu inseamna decuplarea celor doua tari, amendamentul nefacind nici un fel de referire la situatia Romaniei. In aceasta pro