Romania - a patra din 28 de state europene, intr-un top al saraciei, in jur de 40% din romani isi asigura cu greu traiul, Romania fiind a patra intre tarile membre UE ori candidate la aderare, intr-un clasament al saraciei, releva un studiu privind calitatea vietii elaborat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Conditiilor de Munca si de Viata.
Studiul realizat in 2003 in 28 de state europene ia in calcul indici precum gradul de angajare, venitul, educatia, sanatatea, problemele legate de locuinta, autorii apreciind ca e oferita o imagine de ansamblu asupra calitatii vietii in Europa largita.
Potrivit studiului existent pe site-ul fundatiei, cele 28 de state luate in calcul sunt membrele de traditie ale UE, cele zece noi tari membre si trei candidate - Romania, Bulgaria si Turcia. Potrivit raportului, Bulgaria e cea mai saraca, aproape 60% din populatia acestei tari plangandu-se de saracie.
Urmeaza Turcia (peste 45%) si Letonia (circa 45%), Romania situandu-se pe locul patru, cu o pondere a saracilor de 40% din populatie. La polul opus al clasamentului se afla Luxemburg, Austria si Irlanda, unde mai putin de 5% din locuitori au dificultati in a-si asigura traiul de zi cu zi. Din studiu reiese ca in statele membre traditionale ale UE saracii reprezinta, in medie, 12% din populatie.
Media specifica noilor tari membre e de peste 20%, de doua ori mai mica insa decat cea a statelor candidate la aderare (Romania, Bulgaria si Turcia). Studiul arata diferenta vizibila de trai intre tarile deja membre UE si cele intrate de curand in Uniune si, mai ales, intre prima categorie si statele care aspira sa adere.
Spre exemplu, potrivit studiului, PIB-ul pe cap de locuitor in cele 15 state UE e de patru ori mai mare decat in tarile candidate. Autorii raportului remarca insa ca in unele domenii statele care nu sunt memb