BUSINESS Rompetrol vrea sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative. Capitalurile mari fierb la foc mocnit Pe frontul marilor miscari de active din interiorul corporatiilor petroliere din Romania, Rompetrol cauta sa ia un start bun inainte ca planurile competitorilor sa devina operative. Transferul de benzinarii recent anuntat de grup este dublat de unul de capitaluri.
ADRIAN N. IONESCU
INIMILE ORGANIZATIILOR. Rafinariile constituie, oriunde in lume, punctele nodale ale marilor grupuri petroliere Inainte ca OMV sa-si puna in aplicare strategia de a renunta la jumatate din benzinariile controlate prin Petrom, iar Lukoil si MOL sa apuce sa-si continue dezvoltarea retelelor, la grupul Rompetrol are loc o miscare care tinteste cresterea eficientei manageriale, respectiv scaderea costurilor dezvoltarii. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC, care controleaza rafinaria Petromidia) va prelua benzinariile detinute de Rompetrol Downstream, pentru suma de 112,6 milioane dolari.
PETROLUL. Rompetrol Downstream detine 79 benzinarii si controleaza prin franciza sau diverse formule alte peste 120 statii. Estimarile specialistilor plaseaza Rompetrol pe pozitia 2-3, cu circa 20% din piata romaneasca a carburantilor, la lupta cu Lukoil si dupa cele 43-45 procente ale Petrom. Potrivit lui Dinu Patriciu, liderul Grupului Rompetrol, rafinaria Petromidia ar avea nevoie de 500-600 statii proprii in Romania. Pentru ca, teoretic, intreaga productie a Petromidia sa treaca numai prin benzinariile proprii, grupul ar trebui sa aiba o retea de peste 1.200 statii. Vanzarile catre terti se fac prin cinci depozite, la Arad, Brasov, Simleul Silvaniei, Turnu-Severin si Vatra Dornei, alte doua fiind in constructie la Bucuresti si Craiova.
MAJORARE. Anterior, actionarii Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au decis majorarea capitalu