obisnuit cu ideea, ca se poate imbolnavi de gripa daca sta aproape de o persoana bolnava care tuseste sau stranuta. Si alte maladii, mai mult sau mai putin grave, se transmit pe calea aerului, insa acum specialistii americani au descoperit ca la fel se poate intimpla si cu bolile de nervi, precum schizofrenia sau depresia.
Potrivit revistei “New Scientist”, o astfel de bacterie care poate cauza afectiuni psihice este Borrelia burgdoferi, o “ruda indepartata” a spirochetei ce provoaca sifilisul.
Odata patrunsa in organism, aceasta bacterie provoaca asa-numita maladie Lyme (identificata pentru prima oara la finele anilor 1970), care prezinta o vasta gama de simptome: tulburari de echilibru, furnicaturi in talpi, dureri de git, stari pseudogripale, oboseala, ameteli, dureri de piept si splina, sensibilitate la zgomot si lumina, pierderi de memorie si psihoza.
Borrelia burgdoferi, care are ca vectori principali capusele, este in prezent identificata de lumea medicala drept cauza a unor afectiuni psihice.
In ultimii citiva ani, au mai fost descoperite alte citeva bacterii capabile sa declanseze simptome de boli mintale, mergind de la tulburari comportamentale la depresie si psihoza in toata regula. De fapt, au fost identificati atit de multi potentiali “bacili ai mintii” incit unii cercetatori se declara gata sa atace viziunea conventionala asupra principalelor cauze ale bolilor mintale.
"Piticii" de pe creier
Si in legatura cu aparitia schizofreniei, care se considera ca are cauze genetice, a fost invocata o pista virala. Potrivit cercetatorului Paul Patterson, de la Caltech, virusii ar putea sa nu provoace boala in mod direct. El a injectat femele de cobai gestante cu un model molecular de virus gripal care genereaza un raspuns al sistemului imunitar fara a provoca infectii.
Totusi, puii