Scandalul "Strippergate" care clatina scaunul ministrului canadian al Imigrarii, Judy Sgro, a atras atentia asupra programului de acordare a vizelor de lucru in Canada. Vizele pentru dansatori exotici au ridicat multe semne de intrebare asupra pietei muncii si chiar asupra legalitatii si moralitatii legislatiei canadiene.
Si, mai ales, a atras atentia asupra faptului ca majoritatea dansatoarelor vin din Romania. In anul 2003, canadienii au acordat 82.151 de vize temporare de munca. Din acestea, 661 au fost pentru stripperi. Din acestia, 552 au provenit din Romania, scrie mai toata presa canadiana.
DISPUTE. Avocatii specializati in imigrare din Canada ameninta autoritatile cu Justitia, pentru ca, potrivit lor, stoparea programului de acordare de vize pentru dansatoare ar fi o incalcare a dreptului international privind libertatea de migratie a fortei de munca.
Cei care se opun acestui gen de imigratie spun ca femeile sunt maltratate in cluburi si obligate sa aduca profit patronilor prin orice metode, inclusiv prin intermediul prostitutiei.
Regulile Ministerului Muncii de acordare a vizei de lucru pentru imigranti includ pe lista meseriilor cautate si pe cea de stripper. Ministrul Imigratiei, Judy Sgro, implicata in acordarea vizei de lucru unei romance care a dansat in campania ei electorala si pusa la colt de opozitie, a promis ca va schimba regulile.
Proprietarii de cluburi de strip-tease din Canada spun ca sunt nevoiti sa aduca dansatoare tocmai din Romania, deoarece femeile canadiene refuza sa practice aceasta meserie.
PATRONII. Detinatorii de baruri de strip-tease spun ca viata dansatoarelor care vin din Europa de Est nu e nicidecum asa cum o zugravesc unii. Nu sunt obligate sa se prostitueze, dar recunosc si ei ca unii agenti le molesteaza pe fete. Sorin Cohn conduce clubul de strip-tease "Di