Buletinele de vot care se impart azi la 6000 de magistrati sunt simple copii xerox, pe coli A4 * In procesul de numarare a votului de azi, in adunarile generale de la fiecare instanta si parchet, buletinele pot fi inlocuite cu altele, pregatite inainte * Adaugarea unui simplu x, cu pixul, pe bulinele de pe buletine, poate anula votul
Azi, la orele 15.00, cei aproximativ 6000 de judecatori si procurori din toata tara isi vor alege, prin vot, viitorul Consiliu Superior al Magistraturii.
Gratie Constitutiei si noii legi de functionare, CSM va fi unicul for care va decide asupra carierei magistratilor (promovare, transfer, numire in functii de conducere), dar si asupra abaterilor disciplinare ale magistratilor, domeniu in care are rol de instanta de judecata.
Practic, prin desfiintarea recursurilor in anulare din civil si penal, CSM va ramane unica modalitate a cetatenilor care ajung victime ale erorilor judiciare, prin care se vor mai putea indrepta hotararile judecatoresti strambe, prin anchete disciplinare care sa confirme abaterile comise de magistrati.
Iata de ce, alegerea unor magistrati neaserviti politic, ori cu un trecut profesional curat (care sa impiedice santajarea cu propriile pacate) este esentiala pentru o administrare eficienta a Justitiei - un serviciu care trebuie sa fie in folosul cetateanului si nu impotriva lui.
Prin legile reformei, controlul Justitiei va trece definitiv in mana CSM, astfel ca, pe viitor, CSM va fi unic responsabil daca dezastrul actual din sistemul judecatoresc va continua cu bilanturi anuale deplorabile (peste 50% casari in caile de atac, zeci de procese pierdute de Romania la CEDO de la Strasbourg etc).
Azi, tagma judecatoreasca va alege in viitorul CSM: doi judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie; patru judecatori de la curtile de apel; doi judecatori