Intelectuali de prestigiu au intors spatele principiilor sustinute aproape intreaga viata, punindu-si inteligenta, cultura profesionala si relatiile in slujba unor politicieni intruchipind valorile - sau nonvalorile - impotriva carora au luptat.
De ce s-au lasat tentati? O motivatie ar fi satisfacerea egoului supradimensionat; ori convingerea ca scopurile puterii sunt mai nobile decit par din afara ei; sau puterea pur si simplu cu privilegiile ei. Efectul pervers: trasformata in marfa, autoritatea intelectualilor s-a devalorizat. Forta lor era tocmai recunoasterea publica pe care au pierdut-o o data cu spriritul critic.
„Singuratatea premierului“ si a lui Emil Hurezeanu
Avocat, scriitor, bursier Herder, exilat, ziarist, director la „Europa Libera“ si la Deutsche Welle, premiat in 1990 pentru transmisiile din Piata Universitatii, unul dintre cei mai lucizi analisti politici accepta in 2003 functia de consilier al premierului PSD Adrian Nastase. Emil Hurezeanu a mai cochetat cu puterea in 1999, cind Emil Constantinescu l-a invitat sa-i fie purtator de cuvint.
Fostul consilier prezidential Cristian Preda povesteste: „Emil Constantinescu i-a facut publica oferta, apoi a uitat de invitatie si nu l-a cautat foarte repede. Erau si niste ezitari ale unor consilieri. Dezamagit ca nu i s-a dat nici un semnal, Hurezeanu n-a mai vrut sa vina”.
In 2002, intors definitiv in tara din Germania, Emil Hurezeanu, aterizeaza in studioul Antenei 1, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu si ulterior, aproape natural, in echipa de consilieri a premierului Nastase.
Ce l-a impins pe Emil Hurezeanu in bratele unei puteri blamabile nu doar pentru ca provine din elita comunista, ci si pentru abuzurile impotriva statului de drept? Un trecut bine ascuns intr-un dosar sub cheia succesorilor Securitatii? Hurezeanu riposteaza: „he