Rezultatele finale ale alegerilor au reprezentat consacrarea oficiala a esecului citorva partide si politicieni plecati la drum cu ambitii mai mari. Emil Constantinescu si Petre Roman, care cindva au condus Romania, sint siliti sa se retraga in culisele politicii, dupa ce nu au reusit sa obtina pentru partidele lor decit in jur de 1% din voturi.
Unul a fost presedinte al Romaniei. Altul a fost prim-ministru, presedinte al Senatului si apoi ministru de Externe. Anul 2004 marcheaza atit pentru Emil Constantinescu, cit si pentru Petre Roman esecul definitiv in tentativa lor de a mai reveni in marea politica.
Actiunea Populara, vehiculul prin care Constantinescu a incercat reintrarea in politica dupa o pauza de doi ani, s-a dovedit nepopulara, obtinind 0,51%, iar candidatul la prezidentiale Marian Milut si mai nepopular (0,42%).
Pentru Roman, semnele caderii au aparut o data cu scorul de 2,68% obtinut in 2000 la prezidentiale. Aceasta a atras pierderea functiei de presedinte al PD, in 2001, in favoarea lui Basescu, fapt pe care fostul lider nu a putut sa-l accepte niciodata. Ca si in cazul lui Constantinescu, pauza de citiva ani pe care si-a luat-o nu i-a fost un sfetnic bun.
A infiintat in acest an un nou partid, Forta Democrata, cu care si-a consacrat iesirea din scena. Cu 0,94% la parlamentare si 1,35% la prezidentiale, FD si Petre Roman sint deja un capitol inchis. L-ar putea recupera PSD, reintrat in zodia lui Iliescu, mai ales ca ambii par dispusi sa depaseasca tensiunile de odinioara.
Roman ne-a declarat ca deocamdata nu a primit o oferta de la PSD, dar a refuzat sa precizeze daca l-ar interesa sau nu.
Sperante moarte in fasa
Anul 2004 s-a dovedit dur si pentru incepatori. Nascut spectaculos in vara lui 2002, ca un partid al tinerilor de succes, URR si-a dat obstescul sfirsit cu mult inain