FACETI JOCURILE! - SEMNIFICATII Fiecare joc, cu semnificatia lui. La fel si fiecare jucarie. In spatele fiecarui joc exista intotdeauna un talc... MIRUNA MIHALCEA
Vechii asociau nasterea unui copil cu saliva. Dumnezeu a scuipat in palma si s-a facut Lumea De cele mai multe ori, semnificatia jocurilor se gaseste departe in istorie. Zeii au fost primii care s-au jucat. Si omul i-a copiat, pentru ca asa trebuia. Si pentru ca lumea s-a ghidat multa vreme numai dupa precepte religioase si pentru ca jocul facea parte din viata de zi cu zi, era firesc ca si aspectul asta sa se-adape de la acelasi izvor!
MINGEA. A fost si ramane una din cele mai raspandite jucarii. Bunaoara, fotbalul modern, handbalul, voleiul, baschetul, rugby-ul sau hocheiul nu sunt decat urmasi ai jocurilor ritualice practicate cu milenii in urma de popoare din Europa, Asia sau America. Pe teritoriul nostru, studiile etnologilor arata ca jocul cu mingea are un vadit substrat magic, legat de mitologia solara si de riturile fertilitatii. De exemplu, in nordul Moldovei, femeile se joaca primavara cu mingea, crezand ca asa se va face canepa. Una peste alta, jocul cu mingea are doua mari trimiteri simbolice: Facerea Lumii si potentarea fertilitatii pamantului.
CALUL. Calaritul unui animal da senzatia de putere, de forta. Calaretul e tare tocmai pentru ca poate sa-mblanzeasca natura. Mitul a supravietuit la noi sub forma credintelor in caii ceresti ai lui Sangiorz, Santoader, Santilie sau in jocul calusarilor. Toate se construiesc in jurul aceleiasi impresii de control asupra fortelor naturii: Sfantul Gheorghe cand alearga cu calul sau imprejurul pamantului, iarba inverzeste, codrul infrunzeste, pamantul se deschide si primavara vine.
ROATA. Se pare ca totusi roata exista inca inainte de inventarea ei! Nu e un paradox, pentru ca oamenii nu-i descoperisera inca utilitatea. Nu-i