SPECIAL O rezolutie adoptata de Alianta PNL-PD nu exclude explicit o colaborare cu PRM, partid "nationalist, extremist, xenofob si antisemit", cum il caracterizeaza democratiile occidentale. O rezolutie adoptata la sfarsitul saptamanii trecute de Alianta PNL-PD nu exclude explicit o colaborare cu PRM. Aceasta posibilitate si efectele sale sunt comentate de actori si analisti politici. GABRIELA ANTONIU , MARINA CONSTANTINOIU
CAUTARI. Traian Basescu a refuzat ieri sa precizeze daca ar putea face un guvern cu PRM, dar a recunoscut ca Alianta e in negocieri cu mai multe partide si incearca "tot felul de solutii" Copresedintele Aliantei, Traian Basescu, a sustinut ca "nu puteam genera in rezolutie o contradictie. Eu ma adresez electoratului roman, indiferent de partidul pe care l-a votat in primul tur, deci nu vrem sa ne indepartam electoratul care ar putea avea optiunea sa voteze Traian Basescu la Presedintie. Din acest motiv, rezolutia vizeaza strict PSD".
El a mai explicat vineri ca un candidat la Presedintie nu se adreseaza unei singure forte politice, ci poporului roman. "Noi excludem posibilitatea colaborarii cu PSD ca structura, dar va asigur ca mi-ar prinde foarte bine in competitia pentru Presedintie voturile oricarui cetatean roman, indiferent de optiunea politica. Nu are nici o importanta daca un cetatean roman a votat cu PRM, cu UDMR, cu PNG cu PNTCD", a mai spus Basescu. El a spus ca, daca va deveni presedintele Romaniei, il va desemna prim-ministru pe Calin Popescu Tariceanu. Intrebat cum va reusi sa treaca un eventual Guvern prin Parlament, Basescu a amintit ca nici una dintre formatiuni nu a obtinut majoritatea absoluta in alegeri. "Alianta va cauta sa realizeze sustinerea parlamentara prin negocieri cu alte formatiuni, dar lucrurile precise din administrarea Aliantei sunt subiecte care nu pot fi negociate", a spus Basescu.
"GU