Israelul se confrunta cu o criza de guvern de amploare ce ar putea duce la noi alegeri anticipate, dupa ce premierul Ariel Sharon i-a demis, saptamana trecuta, pe cei patru ministri reprezentanti ai partidului Shinui, intrucat, in Knesset (parlament), deputatii acestei formatiuni politice au votat impotriva proiectului de buget pe 2005.
Mai precis, Sharon a obtinut doar 43 de voturi "pentru" si 69 "impotriva", din 120, partidul laic Shinui invocand faptul ca, in schimbul voturilor favorabile, guvernul aloca sute de milioane de dolari partidelor ultrareligioase, marile sale rivale.
In atare imprejurari, reactia premierului a fost prompta si dura: i-a convocat pe cei patru ministri ai Shinui (al doilea partid al tarii ca pondere in Knesset dupa ultimele alegeri) si i-a informat ca sunt demisi, decizie care este irevocabila si a intrat in vigoare sambata seara.
De remarcat ca printre cei demisi se afla si avocatul Avraham Poraz, de origine romana, care detinea portofoliul Internelor. Presa din Israel a opinat ca Sharon a provocat in mod deliberat situatia, stiind de la bun inceput ca proiectul de buget pe 2005 nu va intruni voturile necesare, asa incat el va putea remania fragila coalitie minoritara.
Dar demersul sau este riscant, intrucat, in eventualitatea unui esec, el va fi obligat sa convoace alegeri generale pentru a treia oara in ultimii patru ani. De asemenea, proiectul retragerii sale din Gaza ar putea fi compromis total, la fel si ideea reluarii dialogului cu palestinienii.
Pe scurt, criza politica interna israeliana ar putea sa o amplifice pe cea regionala, iar consecintele sunt greu de evaluat. Ca urmare, Sharon e partizanul ideii unui guvern de uniune nationala, bazat pe partidul sau, Likud, si pe cel al laburistilor lui Shimon Peres, la care sa se adauge cel putin un partid ultrareligios (poate Sh