In momentul in care Roy Vagelos a parasit in urma cu 10 ani pozitia de director executiv al companiei Merck, aceasta devenise, dupa spusele sale, "cea mai mare companie din domeniul farmaceutic din lume pe baza unui flux fara precedent de noi produse importante", arata Financial Times.
"A detinut titlul de 'cea mai admirata' timp de mai multi ani nu numai in cadrul studiului anual al revistei Fortune, ci si in mintile oamenilor de stiinta, pacientilor si medicilor din intreaga lume," isi aminteste Vagelos in cartea sa de memorii intitulata "Medicine, Science, and Merck". "An dupa an, compania inregistra cea mai mare valoare a capitalizarii de piata si cel mai inalt raport pret/castiguri din randul celor mai mari companii din cadrul acestei industrii".
Astazi, insa, companiei Merck nu i se mai potrivesc aceste descrieri. Intr-un scandal de proportii pe care Vagelos nu si l-ar fi putut imagina vreodata, Raymond Gilmartin, actualul director executiv al companiei, va aparea in cadrul unei audieri a Senatului american pentru a raspunde acuzatiilor conform carora compania a amanat retragerea medicamentului Vioxx, un puternic analgezic, de pe piata desi era constienta de temerile conform carora o utilizare prelungita a medicamentului ar spori riscul producerii unui atac de cord.
De la izbucnirea scandalului, cu sase saptamani in urma, valoarea actiunilor Merck a scazut cu aproximativ 40%, astfel incat valoarea de piata a companiei s-a redus cu aproximativ 40 miliarde de dolari. Compania a pierdut ratingul AAA legat de datorii, un simbol al statutului sau de blue-chip. Raportul pret/castiguri a atins cea mai scazuta valoare in randul principalelor companii farmaceutice americane.
Departamentul american de Justitie a lansat o ancheta penala in cazul companiei, aceasta constituind in acelasi timp obiectul unei anchete civile initiate de SEC. Avocatii ce