In ultimii doi ani, societatile comerciale au fost obligate sa achite 0,5% din fondul de salarii pentru asigurarile de accidente. Patronii au platit insa degeaba la acest fond deoarece salariatii care s-au accidentat au fost despagubiti de Casa de Asigurari de Sanatate.
Timp de doi ani de zile, patronii au cotizat in gol la fondul pentru asigurari de accidente. Firmele au platit in fiecare luna, dar cind angajatii au suferit accidente nu au vazut nici un ban din acest fond. Mai mult, salariatii accidentati au fost pusi pe drumuri din cauza ca pentru a primi despagubiri au fost nevoiti sa bata la usile Casei de Asigurari de Sanatate.
Cu alte cuvinte, patronii au achitat lunar bani pentru asigurarile de accidente, dar salariatii care au suferit accidente au fost despabubiti din fondurile destinate spitalelor. Contributia la fondul de asigurari de sanatate se ridica in prezent la 0,5% din volumul total al salariilor. De anul viitor, contributia la acest fond va fi cuprinsa intre 0,5 si 4% in functie de riscul fiecarei meserii.
Fondul strins pina acum va fi inaugurat abia de la inceputul anului urmator. Pina la sfirsitul lunii septembrie, patronii ieseni au platit in contul acestui fond aproximativ trei miliarde de lei. Insa de acesti bani nu a beneficiat nimeni pina acum. "Accidentele de munca au fost platite prin concedii medicale.
Daca un angajat al unei firme patea ceva, acesta trebuia sa-si scoata certificat medical si sa-si faca documentatia necesara pentru a beneficia de concediu medical cu plata", a declarat Adriana Grecu, directorul general al Casei Judetene de Pensii.
De anul viitor, conform Legii 346/2002, firmele vor plati la fondul de accidente intre 0,5 si 4% din cuantumul total al salariilor, in functie de clasele de risc, ce urmeaza a fi stabilite in curind de Guvern. Adica, pentru o secretara, p