Corabioare cu jambon si mere.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 felie groasa jambon, 2 mere (golden auriu), 1/2 lamaie, 125 g smantana (sau frisca nebatuta), 1 lingurita hrean ras. Pentru aluat: 350 g faina + 50 g, 15 g drojdie proaspata, 4 linguri ulei de masline, 1 galbenus, 1 lingurita sare.
Mod de preparare:
Diluati drojdia cu 100 ml de apa calduta, acoperiti-o si lasati-o sa stea circa 10 minute, pana incepe sa se umfle. Puneti faina pe planseta, faceti o gropita, turnati in ea drojdia si amestecati-le putin cate putin, aducand faina de la margini spre mijloc. Adaugati, rand pe rand, 100 ml de apa, 3 linguri cu ulei si sarea si framantati aluatul pana ce devine neted si elastic. Formati o bila, puneti-o intr-un castron uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu o folie de plastic si lasati aluatul sa creasca circa 2 ore, intr-un loc ferit de curent, la o temperatura potrivita. (Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.)
Taiati jambonul bastonase. Curatati merele, taiati-le mai intai in 4 si apoi cubulete, dupa ce ati indepartat partea lemnoasa si semintele. Puneti-le intr-o cratita, stropiti-le cu o lingurita de zeama de lamaie si cu 2 linguri de apa si adaugati jambonul, smantana si hreanul ras. Lasati-le sa fiarba 7-8 minute la foc potrivit, fara capac, pana ce se fragezesc merele, iar sosul se ingroasa, devenind cremos. Luati-le de pe foc si lasati-le sa se raceasca. Incingeti cuptorul la 210gr., ungeti tava de la aragaz cu ulei si infainati-o.
Puneti aluatul pe planseta infainata, taiati-l in 4 si intindeti fiecare bucata formand un cerc cu diametrul de circa 15 cm. Asezati umplutura la mijlocul cercurilor, lasand de jur imprejur o margine lata de 2 cm, udati aluatul cu putina apa, ridicati marginile si incretiti-le punzandu-le cu varful degetelor. Puneti corabioarele pe tava, la distanta unele de altele, pentru a avea loc sa creasca