Alaturi de Genetica, Sociologia a fost, in anii stalinisti, victima campaniilor de denuntare ca stiinta burgheza, nascocita de imperialismul american pentru a tulbura mintile maselor populare. La jumatate de secol de la asta, in plina asa-zisa democratie, Sociologia e din nou pusa la indoiala.
Nu de activistii Partidului Comunist, multi dintre ei analfabeti pur si simplu, ci de politicieni, jurnalisti si stabi ai asa-zisei societati civile. Domni si doamne cu facultate, luand locul tovarasilor si tovaraselor de altadata, condamna sondajele de opinie, instrumente ale Sociologiei, ca fiind aservite partidului de guvernamant.
Pentru a justifica teza fraudei majore, cea care, potrivit standardelor occidentale, afecteaza grav insasi ierarhia de dupa vot, chibitii electorali au avansat teza Complotului din care fac parte, alaturi de autobuze si microbuze, de presedintii sectiilor de votare, de Bill Gates, de Statistica si de tragerea la sorti, si institutele de sondare a opiniei publice.
Premisa de la care pleaca viziunea asta de vrajitoare Ciresica asupra lumii e una reala: rezultatele oficiale ale numararii voturilor coincid, cu mici diferente, rezultatelor date de sondajele de opinie din intreaga perioada 2000-2004, din perioada campaniei si din ziua scrutinului.
Nu e prea greu sa ne reamintim astfel ca, spre deosebire de anii electorali 1996 si 2000, formatiunea de guvernamant n-a fost in nici un moment din anii 2000-2004 situata pe locul al doilea. In 1996, de exemplu, inca de prin martie, CDR si USD, doua formatiuni care, desi mergeau separat in batalia electorala, alcatuiau in realitate o coalitie de guvernare, depasisera in sondaje PDSR.
In 2000, lucrurile au fost si mai clare. Rasturnarea din sondaje s-a petrecut in iarna lui 1998-1999. Din acel moment, principala formatiune de Opozitie, PDSR, a trecut pe