Dureri de cap, ameteli, nervozitate, crampe musculare, depresie sau obezitate sint doar citeva dintre simptomele pe care le manifesta angajatii, din cauza lucrului sub stres si lipsei de servicii medicale, sustine respectiva cercetare. O companie ai carei angajati manifesta aceste simptome poate pierde anual intre 250 si 400 de euro per angajat.
Conform unui studiu al Organizatiei Internationale a Muncii, costul stresului ocupational in Romania se ridica la 10a din PIB.
In fiecare companie romaneasca, 40a din lucratori prezinta un nivel de stres crescut, iar peste 10% din ei sufera deja de o tulburare depresiva legata de stres, sustine doctorul Dan Ghenea, specialist psihiatru, care a efectuat un studiu intr-o fabrica de la noi.
Stresul este a doua mare problema de sanatate la locul de munca (dupa durerile osteoarticulare), iar datele ultimului an arata ca in Romania nivelul de stres la locul de munca este la fel cu acela din tarile europene, in timp ce pierderile companiilor sint apropiate ca ordin de marime. Specialistii psihiatri spun ca depresia este cea mai des intilnita consecinta a stresului de la locul de munca.
“Sa presupunem ca aveti 200 de angajati. In oricare moment i-am testa, 10a din acestia ar indeplini criteriile pentru un episod depresiv usor, mediu sau sever. Altfel spus, in fiecare zi exista in compania dumneavoastra 20 de persoane depresive”, precizeaza doctorul Dan Ghenea. Daca aceste persoane care sufera de depresie vin la serviciu, productivitatea lor este mai scazuta in medie cu 25%.
Astfel, intr-un an, pierderea suferita de firma este de 1.250 de zile de lucru (6,25 zile de lucru pierdute de fiecare angajat pe an). In Marea Britanie, la o populatie activa de 25 milioane de oameni, 91.000.000 de zile de lucru sint pierdute in fiecare an din cauza tulburarilor legate de stres. Anual, 30% din