Frumoasa si inteligenta, eleva in ultima clasa la un liceu din Sibiu, pe umerii ei apasa o responsabilitate uriasa: a fost "inscaunata" ca principesa mostenitoare a cantecului ciobanesc din Marginimea Sibiului.
"Cantecul popular va fi crezul meu pentru toata viata".
Intotdeauna i-am privit cu admiratie si cu emotie pe cantaretii de muzica populara din Transilvania. Cu tricolorul pus la vedere, legat ca cingatoare sau prins in piept, urca pe scena cu o solemnitate si o noblete, de parca s-ar pregati sa citeasca Proclamatia de pe Campia Libertatii de la Blaj. O proclamatie patriotica, pe care nu se sfiesc sa o reinnoiasca, prin cantecele lor in care se mai simte si astazi suferinta trecutului, dar si atasamentul fata de Raiul in care i-a asezat Dumnezeu.
La cei 18 ani pe care abia i-a implinit, Gabriela Tuta poarta, si ea, tricolorul legat la brau, ca reprezentanta a unei stravechi familii din aristocratia taraneasca a Marginimii Sibiului. Este eleva in ultimul an la Colegiul "Octavian Goga" din Sibiu, are ochii de catifea neagra si dintii albi, perlati, ca in reclame. La varsta ei nu stie inca ce sunt patima si pacatul, considera ca dragostea iti fura energia, ca trebuie s-o traiesti la ani mai maturi. Privind-o, pare o nimfa, o faptura nascuta din aburul si soapta padurii, dar cand vorbeste, nu-ti e greu sa ti-o imaginezi cu sarica pe umeri si cu pusca ghintuita intr-o mana, capetenie de haiduci, gata sa indrepte strambatatea lumii de azi.
Cu cerul deasupra si cu Dumnezeu in suflet
- La 80 de ani, "Doamna muntilor" din Marginimea Sibiului, Lucretia Ciobanu, ti-a transmis in fata publicului, pe scena, stafeta cantecului de ciobanie, declarandu-te continuatoarea stilului ei.
- Intr-adevar, inegalabila interpreta a cantecului ciobanesc din Ardeal m-a investit cu misiunea aceasta, pe cat de frumoasa, pe-atat de grea