Cele doua documente sunt: exemplarul nr. 1 din "Instructiuni nr. D – 00180/1987 privind activitatea de creare si folosire a retelei informative a aparatului de securitate" si exemplarul nr. 10 din "Instructiuni nr. D – 00190/1987 privind organizarea si desfasurarea activitatii informativ-operative a organelor de securitate".
ISTORIE. Daca a gasit Nicolae Ceausescu solutii studiind cele doua documente, probabil nu vom sti niciodata. Instructiunile respective, daca le-a citit, i-au putut creiona parghiile prin care actiona Departamentul Securitatii Statului. Se prea poate ca in cele 50 de pagini sa fi cautat raspunsuri de ce manifestatiile impotriva regimului au luat asa amploare.
Mai ales ca, inca din 17 decembrie 1989, la sedinta CPEx, a fost foarte vehement fata de generalul Iulian Vlad si ministrii Apararii si de Interne, Milea si Postelnicu, pentru ca nu i-au executat intocmai ordinele si chiar i-a amenintat cu plutonul de executie.
Cele doua documente, din care va redam mai jos cateva paragrafe, sunt de o importanta deosebita nu numai pentru momentul si locul in care au fost gasite, ci ofera o perspectiva mai completa si istoricilor specializati in istoria Securitatii si in studiul perioadei de dictatura a lui Nicolae Ceausescu.
INDATORIRI. "(...) In conceptia partidului nostru, a Comandantului Suprem al Fortelor Armate ale RSR, principala indatorire si coordonata esentiala a activitatii organelor statului este de a preveni orice incalcare a legii, de a-i impiedica pe oameni sa comita abateri, iar atunci cand o fac, de a-i ajuta sa se indrepte (...)."
"Activitatea informativ-operativa de securitate se desfasoara in baza urmatoarelor principii:
a. asigurarea infaptuirii neabatute a politicii partidului si statului in domeniul apararii securitatii statului;
b. realizarea intocmai a co