In ultima luna, cursul euro-leu a scazut cu circa 3.500 lei, pana la 37.560 lei, cifra de neimaginat la inceputul anului. Analistii economici sustin ca efectele prabusirii euro incep deja sa se faca simtite: exportatorii se plang de pierderi, iar afacerile din import infloresc.
Daca leul va continua sa ia avans fata de euro si de dolar, riscam sa avem in fata o noua criza financiara. Cursul o poate lua razna oricand, insa in directia opusa,cea a cresterii, apreciaza analistii.
Produsele romanesti - mai scumpe pe pietele internationale
Un leu mai puternic afecteaza imediat exporturile romanesti. De exemplu, daca pretul unui produs este, pe piata nationala, de 80.000 de lei, asta inseamna ca acel produs era exportat inainte de noiembrie, cand cursul era de 40.000 lei/euro, la un pret de circa 2 euro.
Cand cursul euro coboara la 37.500 de lei/euro, cei 80.000 de lei ajung sa insemne mai mult atunci cand sunt convertiti in valuta: 2,13 euro. Prin urmare, produsele romanesti se tot scumpesc pe pietele din strainatate, fara ca majorarile de pret sa aiba in spate altceva decat capriciile cursului.
Cu cat cursul euro/leu este mai mic, cu atat exporturile romanesti sunt mai scumpe, iar clientii straini incep sa intoarca spatele produselor "made in Romania" pentru a se orienta spre produse mai ieftine. Profesorul de economie, Daniel Daianu, sustine ca aprecierea leului este un adevarat soc pentru exportatori.
Toata discutia e legata de sistemul financiar si nu ne mai uitam deloc la economia reala. "Impactul va fi si mai mare daca cresterea puterii leului se va dovedi o tendinta de durata", avertizeaza Daianu. Analistul economic Radu Craciun de la ABN Amro spune ca, dupa 2-3 luni de scadere a cursului, vom putea avea o imagine mai clara asupra ravagiilor facute asupra exporturilor romanesti.
"Cred