"Mizati pe leu!" Acesta a fost indemnul pe care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, l-a repetat in acest an ori de cate ori s-a ivit ocazia. In urechile multor romani, care au trait in anii precedenti adevarate drame din cauza inflatiei care le pulveriza economiile, aceste vorbe sunau mai degraba a propaganda in favoarea monedei nationale decat a avertisment.
Acestia se obisnuisera sa-si lege economiile de valuta considerand ca poate castigurile nu vor fi prea mari, insa in nici un caz nu vor pierde. Nici in cele mai negre vise multi nu si-au imaginat ca lucrurile se vor schimba drastic, dar ultima luna ne-a demonstrat ca totul este posibil. Euro si dolarul au luat-o puternic la vale, in timp ce leul a inceput sa urce ametitor.
Indicii ca moneda nationala are tendinta de a se intari au aparut in urma cu luni bune cand au existat primele semnale ca piata incepe sa fie inundata de valuta. Numai interventiile Bancii Nationale, care cumpara zilnic si mai mult de jumatate de miliard de euro de pe piata, au reusit sa mentina un curs previzibil care sa nu creeze socuri in economie.
Dar eforturile bancii centrale semanau cu aspirina care se administreaza din cand in cand unui organism bolnav, dupa care febra ar fi reaparut oricum. Acum, lipsa interventiilor zilnice ale bancii centrale se simte din plin. Pe piata valutara au aparut confuzia si dezordinea, stari care risca sa cuprinda, in scurt timp, intreaga economie.
Este interesant de remarcat ca generatorul acestei stari este tocmai BNR, institutie al carei rol este acela de a elimina volatilitatea de pe piata. Lasata de capul ei, piata demonstreaza singura cat este de ineficienta si de panicata. Mai degraba se manifesta ca o piata nesanatoasa care trece prin momente de criza specifice tarilor bananiere.
Administrarea cate unui "paracetamol" (cum a fost interventia