Facliile aprinse, in noaptea de duminica spre luni, in fata Parlamentului de la Budapesta, de circa 2.000 de simpatizanti ai opozitiei nu au mai putut schimba un rezultat care se prefigurase din cursul zilei. Ungurii au preferat mai degraba sa dea o raita in Romania, pentru cumparaturi de Mos Nicolae, decat sa se duca la vot.
Astfel, dublul referendum organizat duminica de tara vecina, in scopul acordarii cetateniei ungare etnicilor maghiari de peste hotare, precum si cu privire la privatizarea spitalelor a fost invalidat. Cetatenii maghiari au evitat sa spuna pur si simplu "nu", alegand calea mai simpla a neparticiparii la vot.
Pentru validare ar fi fost nevoie de votul a 25% dintre cei 8 milioane de maghiari care pot vota. Raspunsurile pozitive, cu toate ca au fost majoritare, au ramas cu aproape 500.000 sub cota minima stabilita de lege, iar rezultatul referendumului a fost declarat nul.
Daca manifestantii din fata Legislativului de pe malul Dunarii au marcat printr-o tacere funebra "moartea natiunii", restul cetatenilor ungari, in frunte cu cabinetul Gyurcsany, au rasuflat usurati. Cel putin pe moment, un aflux de circa 300.000 de maghiari din tarile vecine, despre care guvernul estimase ca s-ar stabili in patria-mama imediat dupa obtinerea cetateniei, este oprit.
Bugetul asigurarilor sociale si piata muncii din Ungaria nu mai sunt ameninte, insa batalia politica este departe de a se fi terminat. Fostul premier ungar Viktor Orban, lider al FIDESZ, formatiunea care a propus consultarea populara, a declarat ca va continua sa faca uz de toate mijloacele legale pentru a impune acordarea dublei cetatenii.
Liderul minoritatii maghiare din Slovacia, Bela Bulgar, a avut o opinie nuantata, apreciind ca esecul referendumului dovedeste necesitatea unei strategii comune a tuturor fortelor politice din Ungaria si a s