„Nimeni nu este mai presus de lege“ sta scris in Constitutia Romaniei si pe frontispiciul ziarului Adevarul. „Unii sint, insa, deasupra ei“, am putea adauga, apasat, dupa primul tur de scrutin din acest an.
Nu s-ar putea spune ca, in Ferma animalelor, Orwell nu a intuit cu exactitate mecanismul psihologic al comportamentului totalitar cind, in prelungirea legii care enunta ca „toate animalele sint egale“, formula celebrul „amendament“: „Unele animale sint mai egale decit celelalte“. Altfel spus, pentru reprezentantii unei mentalitati totalitare a respecta legea nu este, citusi de putin, obligatie, cita vreme legea o fac ei ca sa o respectam noi. In ceea ce ii priveste, ei au oricind posibilitatea de a „aranja“ legislatia astfel incit sa corespunda intereselor lor. Modul in care a decurs campania electorala, ca si primul tur al alegerilor a dat, din pacate, intreaga masura a dispretului total pe care cei care ne conduc il manifesta fata de lege.
De la presedintele tarii – care, in treacat fie zis, ar trebui sa fie garantul Constitutiei – si pina la cei mai marunti slujbasi ai Puterii, ideea de legalitate este o vorba in vint. Ion Iliescu nu si-a pus nici o clipa problema ca, in calitate de presedinte al Romaniei, ar trebui sa fie primul care sa se supuna legislatiei in vigoare. Ba, mai mult decit atit, ori de cite ori cind un ziarist incisiv (specie amenintata cu disparitia sub guvernarea PSD) si-a permis sa-l siciie cu astfel de intrebari a reactionat cu vadita iritare si a raspuns chiar ca Romania nu e Elvetia. Intr-adevar, sintem inca la portile Orientului, unde totul este luat in deridere, respectul fata de lege in primul rind. Sintem intr-o tara unde cei aflati la putere se simt mai presus de orice lege. Este evident ca Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dan Nica, Mircea Geoana et eiusdem farinae nu se considera delegati temporari ai electoratului