In vreme ce finantarile in valuta sunt tot mai preferate de catre romani, insemnand 61% din finantari, depozitele in valuta sunt intr-o continua scadere, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Soldul creditelor neguvernamentale s-a majorat in intervalul octombrie 2003-octombrie 2004 cu 46,3% (32,1% in termeni reali). Potrivit bancii centrale, devizele straine raman principala forma de finantare, iar creditul in valuta a consemnat o crestere de aproape 60%. Comparativ, imprumuturile in lei au urcat cu numai 29,6%, ritm care in termeni reali se plaseaza la numai 17%.
In octombrie, totalul finantarilor acordate de banci pentru firme si populatie s-a ridicat la 402.249 miliarde de lei, cu 2,2% peste soldul din septembrie (1% in termeni reali).
Creditul in valuta a atins 245.995 de miliarde de lei (6,019 miliarde de euro), cu 2,7% mai mult decat in septembrie, si reprezinta peste 61% din totalul imprumuturilor contractate.
Componenta in lei a urcat cu doar 1,5% in termeni nominali, respectiv 0,3% in termeni reali, pana la 156.254 de miliarde de lei. In acelasi timp, depozitele in valuta constituite de populatie la bancile comerciale au scazut in octombrie, pentru prima data in acest an, pe fondul continuarii aprecierii monedei nationale in raport cu valutele de referinta, euro si dolar.
Desi cursul de schimb al leului a scazut constant in acest an, populatia a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie un surplus lunar al economiilor constituite la banci in devize straine. Astfel, depozitele in valuta ale persoanelor fizice au scazut, in octombrie, cu 1%, pana la 96.615 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro la cursul BNR de la sfarsitul lunii).
Comparativ cu octombrie 2003, plasamentele de valuta in conturi bancare din partea persoanelor fizice au avansat cu 12,8%. Cu o luna inainte, dinamica anualizata arata o