- Ziua nationala a fost un bun prilej pentru ca, pe toate posturile noastre de televiziune, sa se incinga o mare hora a unirii. Imbracati in blugi sau in costume populare, moderatori, cintareti si invitati de-a valma „au dat mina cu mina“, au chiuit si au sarbatorit intr-o atmosfera atit de falsa si din alta lume ca ti se facea pur si simplu rusine de bilciul servit pe post de mare trufanda.
Am fost invitati la un specatcol exaltat, plin de o voie buna demna de un camin cultural. Eternele ansambluri populare au interpretat cu patos imnul national, iar pe post de garnitura, s-a consumat „sarbatorescul“ ciolan afumat cu fasole (la Pro TV dar si in Parcul Obor, la petercerea organizata de Primaria Sectorului 2). Discursurile oficiale, fie ele rostite la Bucuresti sau la Alba-Iulia, nu au putut fi nici de asta data ascultate, ne-au picurat in urechi o limba gaunoasa, arhaica, inflamata ca o buba in care s-au amestecat tot felul de fapte istorice si de nume de voievozi. Doar dulcea limba de lemn rasuna mai bine ca oricind la „ceas de sarbatoare“.
Oamenii de pe strada, cei care traiesc in Romania anului 2004, atunci cind sint intrebati ce semnificatie are pentru ei 1 Decembrie, iti vorbesc despre lucruri banale, normale, cum ar fi bucuria de a avea o zi libera, de a merge la cumparaturi sau la o plimbare in parc etc.
Dupa doar citeva zile de la momentul in care nimeni nu a scapat fara sa fi auzit macar o data Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, la emisiunea Ia te uita ce-ai uitat de pe TVR Cultural, am avut parte de o discutie relaxata, haioasa si actuala despre patriotism: moderator – Florin Iaru, invitati – Nae Caranfil si Cezar Paul-Badescu. Numai ca, un discurs de felul acesta nu atinge marele public, care trebuie intoxicat in continuare cu toate cliseele din lume, ci e rezervat exclusiv cunoscatorilor, target-ul emisiunilor de pe TVR Cultura