Desi sunt profitabile, complexurile energetice - Turceni, Rovinari, Craiova-Isalnita - sunt contestate de mineri. Chiar daca reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) au sustinut ca pretul energiei electrice trebuie sa scada in urma crearii celor trei complexuri energetice, acest lucru nu s-a intamplat.
"Pretul energiei electrice nu este mai mic", ne-a declarat Octavian Luca, vicepresedintele Centralei Nationale Miniere pe langa Cartel Alfa, nefiind de acord, chiar daca este tardiv, cu modul de constituire a complexurilor energetice (cariere si mine legate de centrale termoelectrice). In aceste companii lucreaza, la un loc, mineri si energeticieni.
Chiar daca pentru acelasi tip de munca si acelasi grad de calificare legislatia prevede drepturi egale pentru angajati, nu este cazul salariatilor complexurilor energetice. "Energeticienii primesc salarii mai mari cu circa 100 de euro decat minerii", aflam de la liderul de sindicat.
Motivul: cand s-au infiintat complexurile energetice, s-a stabilit ca minerii si energeticienii sa lucreze cu propriile contracte colective de munca. Potrivit acestora, energeticienii sunt mai avantajati decat minerii. In timp ce contractul energeticienilor este valabil inca doi ani de acum incolo, cel al minerilor expira la inceputul anului 2005.
"In mod normal, intr-o societate trebuie sa fie un singur contract colectiv de munca, unde sa se regaseasca si energeticianul, si minerul", sustin reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Cum pe aceasta tema a aparut un conflict intre mineri si energeticieni, ministrul Dan Ioan Popescu a decis sa se implice in rezolvarea acestei probleme.
In aceste zile, sindicatele din minerit se vor intalni cu ministrul Economiei pentru negocieri in privinta contractelor colective de munca pentru cele trei complexuri energe