Ieri, pentru prima data de la luarea deciziei de a flexibiliza cursul valutar, banca centrala a intervenit pe piata interbancara si a redresat vizibil deprecierea monedei europene in raport cu leul. Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru euro un curs de referinta cu peste 675 de unitati fata de cursul valabil luni.
Masura vine in urma presiunilor facute de exportatori care amenintau ca, in lipsa unei interventii a bancii centrale asupra cursului valutar, isi vor inchide fabricile pentru a putea reduce pe cit posibil pierderile masive cauzate de intarirea leului in raport cu principalele valute.
De la inceputul anului si pina pe 3 decembrie, moneda europeana s-a depreciat cu 8,6%, iar cea americana cu 13,2%. Deprecierea s-a adincit puternic, mai cu seama in ultima luna, cind BNR a preferat sa nu intervina simtitor pe piata. Luni, cursul de referinta pentru euro fusese fixat la 37.560 lei, in vreme ce pentru dolar era de 28.274 lei.
BNR a decis sa frineze aprecierea leului si a intervenit prin ordine de cumparare de euro, a caror valoare estimata de dealeri este de aproximativ 50 milioane euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 38.235 lei/euro, cu 675 de unitati peste cel valabil luni. Astfel, raportul calculat pentru moneda americana a urcat 165 de unitati, la 28.439 lei.
Solutia: reducerea dobinzilor la credite
Exportatorii, cei mai afectati de deprecierea valutelor, catalogheaza interventia BNR drept “un prim semnal ca se constientizeaza dimensiunile crizei care puneau in pericol exporturile romanesti”, dupa cum ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Cu toate acestea, interventia de ieri a bancii centrale este considerata doar o solutie de moment. “BNR trebuie sa continue aceasta politica de tip “ferastrau” si s