VACANTA DE IARNA Craciunul si Anul Nou in tinutul Maramuresului stau sub semnul obiceiurilor si datinilor stramosesti. Turistii care viziteaza aceste locuri pot admira bisericile de lemn vechi de secole, cu turle inalte si icoane pictate pe lemn sau pot schia pe partiile de la Mogosa, Cavnic sau Izvoarele.
IOHANNA ONACA PURDEA
ARTA. Turlele bisericilor din Maramures au acoperisurile inalte care par ca strapung cerul, fiind construite astfel poate si din dorinta oamenilor de a fi un pic mai aproape de Dumnezeu Cine ajunge o data in Maramures isi doreste sa revina din nou pe aceste meleaguri binecuvantate. Cu mostenirea pe care o poarta si peisajele rupte parca din poveste, Maramuresul este ca un muzeu viu. O vacanta in acest tinut iti incarca bateriile si iti picura in suflet un strop din pacea si linistea care domneste intre dealurile maramuresene.
MAI APROAPE DE CER. In cateva zile petrecute in satele de pe valea Izei, a Tisei sau a Viseului puteti cunoaste o parte dintre minunile acestui tinut. Maramuresenii sunt adevarati artisti cand vine vorba de arta cioplitului in lemn, aici aflandu-se cele mai frumoase biserici, impodobite cu modele specifice zonei, cu acoperisurile tuguiate si turlele inalte. Opt dintre cele aproape o suta de biserici maramuresene au fost incluse in patrimoniul UNESCO datorita frumusetii lor, dar si vechimii si inaltimilor impresionante.
DE VALOARE. Biserica Manastirii Sapanta Peri, cu o inaltime de 75 de metri se pare ca este cea mai inalta constructie de acest fel din lume. Ridicata in 1767, biserica de la Surdesti, ca si alte biserici maramuresene a fost faurita de mesteri in intregime din lemn, fara a folosi nici macar un cui sau o alta bucata de metal, nici macar pentru a imbina bucatile de lemn de la baza sau de la clopotnita. Odata ajunsi in Maramures, gazdele va vor indemna sa vizitati si