ROMANI IN LUME PETRECERI - Romanii din strainatate strang randurile pentru Sarbatori Sarbatorile bat la usa si romanii sunt incantati de aceasta idee. Cei din Romania sunt acasa, cei din Diaspora vor sa se simta ca acasa. Pentru asta, ei organizeaza chefuri si petreceri in stil romanesc. In Canada, chefurile poarta firma lui "Ion". COSTIN ANGHEL
DISTRACTIE. Benone Sinulescu s-a simtit intre prieteni alaturi de Nono "Nu-i usor sa-i distrezi pe romani. Au plecat de acasa si acum isi dau seama cu adevarat ce inseamna o mancare si o bautura sau muzica romaneasca buna", afirma Ion "Nono" Mazilu, bucatarul "de la chefuri". Cu fiecare petrecere organizata de Ion si ginerele lui, Stefan, romanii vin in numar tot mai mare. Se cunosc, se imprietenesc, se ajuta. Cei doi si-au facut "firma" pe taramurile canadiene, sunt "Stefion".
CHEFUL DE REVELION. Pentru trecerea in anul 2005, "Stefionii" s-au pregatit temeinic. Romanii au la dispozitie doua sali pentru chefuit, Lachine - 210 locuri si Montreal - 300 locuri. "Locatia conteaza mai putin, romani sa fie multi, noi ne-am pregatit!", spune Nono. Meniul pregatit este un mic festin culinar. "Farfuria cu gustari" contine: branza telemea, carnaciori in foietaj, chiftelute si masline, cruditati asortate, icre, mezeluri diverse, salata boeuf, salata de vinete. Felul II vine cu sarmale cu varza, muschi de porc impanat cu sos de ciuperci si garnitura. Ultima "atentie" o constituie preferata romano-canadienilor: ciorba de burta. Pentru un Revelion cu o masa precum aceasta romanii vor plati intre 40 si 70 de dolari canadieni. Masa este insotita de muzica de dans si de petrecere romaneasca, precum si de un concurs de dans cu premii. "Atentie! Perinita se joaca la ora 4 dimineata!", afirma Ion Mazilu.
POVESTEA BUCATARULUI ION. Pasiunea pentru arta gatitului Ion a luat-o de la tatal sau, originar din Balta Ialomite