Asociatia Mondiala de Psihiatrie a organizat la Craiova, in acest week-end, prima conferinta internationala de psihiatrie din Romania. Manifestarea a avut ca obiectiv identificarea principalelor probleme de psihiatrie cu care se confrunta tarile din Europa de Est si Balcani, stabilindu-se totodata prioritatile si planul de actiune pentru imbunatatirea serviciilor psihiatrice.
Conform unui sondaj, aproape un sfert din populatie are nevoie de consiliere sau tratament psihiatric, insa banii alocati de la buget sunt insuficienti. "Diversificarea si dezvoltarea serviciilor psihiatrice au fost exprimate printr-un studiu, care a demonstrat ca 16-18 la suta din populatia Romaniei sufera de o boala psihica (nevroze, tulburari psihice etc.
) si alte 16 procente din cetateni au simptome psihiatrice care nu au devenit inca boala. Deci 33 la suta dintre oameni au nevoie de terapie sau consiliere psihiatrica, insa in 2001 psihiatria a cheltuit 3 procente din bugetul sanatatii", a declarat prof. univ. dr. Tudor Udristoiu, presedintele Asociatiei Psihiatrice Romane si seful Clinicii de Psihiatrie Craiova.
Acesta a mai declarat ca Asociatia Mondiala de Psihiatrie ii va sustine pe medicii romani in demersurile necesare pentru obtinerea mai multor bani de la bugetul de stat. "Vom face presiuni pentru stabilirea unui standard minim in ceea ce priveste educatia, cercetarea si acordarea sprijinului psihiatric necesar celor care au nevoie de acest lucru.
Parteneriatul nostru cu Asociatia mondiala nu se refera neaparat la o finantare propriu-zisa din partea lor, dar si la sprijinul pe care ni-l vor acorda in negocierile cu statul roman. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor veni si fonduri externe care sa suplineasca necesitatile noastre", a mai declarat prof. univ. Tudor Udristoiu.
Asociatia Mondiala de Psihiatrie a organ